Doğal Yaş Cepheler / Planlama İlkeleri - Projeler ve Yapılar

STONELINE YAYINLARI No: 1

Doğal Yaş Cepheler / Planlama İlkeleri - Projeler ve Yapılar

Yazar/Editör: Konstantin Krüger
Genel Yayın Yönetmeni: Gülçin İpek
Almanca'dan Türkçe'ye çeviri: Zuhal Nakay
Çeviri Düzeltme ve
Teknik Danışman: Neslihan Güçmen
Çeviri Danışmanlığı: Dr. Serkan Angı (Jeoloji Mühendisi),
Sinan İzgi (Mimar)
Sanat Yönetmeni: Cem Günübek
Tasarım: Masako Tomokiyo, Nicole Wolf
Kapak Tasarımı: Mike Hermans
Yayınlanma Tarihi: Temmuz 2022
Sayfa Sayısı 304
Boyut: 22,5 x 28,0 cm

"Doğal Taş Cepheler / Planlama Esasları - Projeler ve Yapılar" 25 yıldır doğal taş sektörüne hizmet veren STONELINE Yapı Ürünleri tarafından kurulan STONELINE Yayınları'nın ilk kitabıdır.

Mimar-Editör Konstantin Krüger tarafından kaleme alınan kitap, Philipp Meuser (Prof., Mimar), Hermann Graser (Alman Doğal Taş Birliği Başkanı) ve Tobias Nöfer'in (Mimar) metinleriyle zenginleştirilmiştir.

Kitapta, Konstantin Krüger tarafından titizlikle incelenen uluslararası mimarlık ofislerinden seçilmiş projeler, detaylı çizimler, fotoğraflar ve tasarım ilkelerini açıklayan metinlerle birlikte, teori ve pratiğe dair bilgilendirici metinlerle sunuluyor. Aralarında İstanbul, İzmir ve Muğla'nın da bulunduğu 15 farklı şehirden seçilen 23 proje arasında beş Türk mimarlık ofisinin (EAA-Emre Arolat Mimarlık, Atelier Han Tümertekin, Erginoğlu&Çalışlar, Teğet Mimarlık, DDA-Dilekci Mimarlık) projeleri de yer alıyor.

"Doğal Taş Cepheler" hem doğal taşın bir malzeme olarak çeşitli uygulamalarını sergilemeyi hem de doğru ve etkili kullanımı konusunda rehberlik sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, özellikle planlamanın ilk aşamalarında yatırımcılar (müşteriler), mimarlar ve taş tedarikçileri arasındaki işbirliğinin önemini vurgulayarak bu süreci basitleştirmeyi amaçlamaktadır.

Kitap, doğal taş ile cephe tasarımında güncel tasarım trendleri ve teknolojileri, mimarlık tarihinden referanslar, temel bilgiler, tasarım yöntemleri, inşa edilmiş yapılar ve cephelerin kapsamlı ve özgün bir incelemesi, doğal taşın ocaktan binaya yolculuğu ve ana taş türlerinin giriş niteliğindeki sınıflandırmasını kapsayan beş ana bölümden oluşuyor.

Bu bölümler şunlardır:

Giriş ve Yeni Trendler: Hermann Graser, okuyucuları bir yapı malzemesi olarak doğal taşın mevcut avantajlarından günümüz uygulamalarına, geleneksel inşaat tekniklerinden çağdaş yöntemlere kadar bir tura çıkarıyor.

Teori ve Temeller: Philipp Meuser, doğal taşın çağlar boyunca kullanımını göz önünde bulundurarak, çağdaş mimarinin bu geleneksel malzemeyle bağlarını koparıp koparmaması gerektiğini sorguluyor ve bunu yapmaması gerektiği sonucuna varıyor.

Doğal Taş ile Tasarım: Tobias Nöfer, kornişler, pilastrlar, sütunlar, süslemeler, yüzeyler, köşeler ve derzler gibi detayları yakından inceliyor. Yapılar ve Cepheler: Bu bölümde son 20 yılda inşa edilen projelerin yanı sıra ek yapılar, renovasyonlar, onarımlar ve rekonstrüksiyonlar yer alıyor.

Binalar ve Cepheler: Bu bölümde son 20 yılda inşa edilen projelerin yanı sıra ek yapılar, tadilat, tamirat ve rekonstrüksiyonlar da yer almaktadır. Beşik çatılı iki katlı evlerden çok katlı konutlara kadar uzanan proje yelpazesi, betonarme karkas yapı sistemi ile inşa edilen konut, ofis, otel, okul ve müze gibi farklı tipolojileri içermektedir. Seçilen projelerde ön cephe, havalandırmalı doğal taş kaplama cephe veya kendini taşıyan masif elemanlar gibi farklı cephe tipleri örneklendiriliyor. Her bir proje, neredeyse kentsel planlama ölçeğinden derz detayına kadar, metinler, fotoğraflar ve fotoğraf alt yazıları aracılığıyla ana hatlarıyla tanıtılırken, tasarım ve malzeme arasındaki ilişki de inceleniyor. Projeler, tasarım yaklaşımları açısından, kabartma etkisi yaratanlar, kütleselliğe vurgu yapanlar, uzaktan bakıldığında ölçek ve konumlanma açısından etkileyici bir duruş sergileyenler ve çevreyle kurdukları özgün ilişkiler ile ışık ve gölge etkilerini kullanmalarıyla öne çıkanlar şeklinde sınıflandırılarak inceleniyor.

Doğal Taşın Çıkarılması, İşlenmesi ve Türleri: Son bölümde Graser ve Krüger, doğal taşın ocaktan kaplamaya kadar geçirdiği süreçleri açıklamakta ve başlıca doğal taş türlerini tanımlamaktadır.

Mimar olmayan okuyucuların bile kolaylıkla anlayabileceği bir dille kaleme alınan kitaba, 1.000'e yakın fotoğraf ve teknik detay çizimleri eşlik ediyor. Öncelikli odağı cephelerde doğal taş kullanımı olsa da, kitap okuyucuyu doğal taş hakkında kapsamlı bir şekilde bilgilendiriyor.

Kitap Önizlemesi

Puplications

Mimarlar İçin Doğal Taş Rehberi

Mimarlar İçin Doğal Taş Rehberi

'Mimarlar için Doğal Taş Rehberi', yapılarda doğal taş kullanımı konusunda temel bilgilere ihtiyaç duyan mimarlar, iç mimarlar, mühendisler, doğal taş uygulayıcıları, akademisyenler ve öğrenciler için bir başvuru kaynağıdır. "Hangi Doğal Taş Nerede Kullanılmalı?" sorusuna yanıt vermeyi amaçlayan "Mimarlar İçin Doğal Taş Rehberi "nin her bir bölümü deneyimli mimarlar, akademisyenler ve sektör uzmanları tarafından kaleme alınmıştır.

Daha Fazla Bilgi

Daha Fazla Bilgi
Doğal Taş Cepheler / Planlama İlkeleri - Projeler ve Yapılar

Doğal Taş Cepheler / Planlama İlkeleri - Projeler ve Yapılar

STONELINE Yayıncılık'ın DOM Publishers işbirliğiyle yayınladığı ilk kitabı 'Doğal Taş Cepheler', doğal taşın bir malzeme olarak farklı uygulamalarını sergiliyor ve doğru kullanımına rehberlik ediyor. Güncel tasarım trendleri ve teknolojileri, mimarlık tarihine referanslar, temel bilgiler, tasarım yöntemleri ve doğal taşın günümüze kadar olan yolculuğunun izini süren kapsamlı ve özgün bir yapı ve cephe incelemesi olmak üzere beş ana bölümden oluşuyor.

Daha Fazla Bilgi

Daha Fazla Bilgi